Werkende moeders: het vinden van een goede balans tussen werk en gezin

door moeder

Een van de grootste uitdagingen van veel gezinnen is het behoud van de balans tussen werk en privé. Enerzijds wil je voldoende tijd hebben voor je partner en kinderen, anderzijds heb je op professioneel vlak wellicht ambities die je nastreeft. In de afgelopen decennia is het steeds gebruikelijker geworden, dat naast de vaders ook de moeders blijven werken na de komst van een kleine. Veel moeders doen dat niet fulltime, maar tenminste voor 24 of 28 uur per week. Dit artikel vertelt je meer over de manier waarop werkende moeders een goede balans weten te vinden tussen werk en gezin. 

Vermijd het vergelijken van je eigen situatie met die van anderen 

Wanneer de discussie over het aantal te werken uren op tafel komt bij stellen, is de verleiding groot om al snel naar anderen te kijken. Hoe doen de buren dit? Wat doen bevriende stellen met het aantal uren op hun contract, nadat de kleine geboren is? Het is onverstandig om op deze manier tot keuzes te komen. Iedere situatie is immers uniek! Waar jouw kind het ontzettend leuk vindt op de opvang, vindt het kind van een bevriend stel dat misschien niet. Of denk aan je persoonlijke ambities en energie: mogelijk heb jij de wil om in je professionele carrière nog een aantal stappen te zetten, terwijl die wil bij de buurvrouw veel minder groot is. 

Start met het bepalen van jouw behoeftes en wensen op dit vlak. Wat voelt voor jou goed? Leg dit eens voor aan je partner en bekijk vervolgens samen wat het betekent voor jullie financiële situatie de komende tijd. Zeker de eerste paar jaar zijn vaak lastig voor werkende moeders die zoeken naar een balans tussen werk en privé. Het is de tijd dat de kosten, mede door de kinderopvang, het hoogst zijn. Daar waar je in die periode wellicht het minst wilt werken, omdat de babytijd vaak toch al omvliegt. 

Hybride werken maakt balans tussen werk en privé minder zichtbaar 

Hoewel het moderne hybride werken tal van voordelen biedt, zitten hier ook een aantal nadelen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het heel verleidelijk kan zijn om de laptop nog even open te klappen, zodra de kinderen op bed liggen. Doe dit niet, daar het de balans tussen werk en gezin al snel verstoort. Niet alleen je kinderen willen aandacht; je partner wil het ook! Neem de momenten dat de kinderen slapen voor jullie samen, of ga bijvoorbeeld sporten om je fysieke en mentale gezondheid te onderhouden. De mailtjes van collega’s of klanten komen de volgende dag weer. 

Tip: je kunt er heel bewust voor kiezen om de eerste paar jaar wat vaker op kantoor te werken, wat de kans dat je de laptop nog eens openklapt in de avond verkleint. De scheiding tussen werk en gezin is groter wanneer je vanuit kantoor komt. 

Balans tussen werk en gezin betekent vooruit plannen 

Een andere manier om de balans tussen werk en gezin te behouden, is vooruit plannen met je partner. Deel een agenda of schaf een papieren kalender aan voor in de keuken. Ga eens per maand of zelfs eens per week om tafel met z’n tweeën om te kijken welke activiteiten er de komende periode op het programma staan. Op welke dagen verwacht je laat thuis te zijn? Wat betekent dit voor het ophalen van je kinderen bij de kinderopvang of hun school? Het is vervelend als dergelijke zaken op het laatste moment geregeld moeten worden. Dit zorgt voor onnodig veel stress, wat relatief makkelijk voorkomen had kunnen worden.