Alles wat je moet weten over prenatale vitamines

door moeder

Wanneer je zwanger wilt worden of dat al bent, is het belangrijk om bewust bezig te zijn met je gezondheid. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is hierbij essentieel, evenals voldoende beweging gedurende de dag. Naast het gebruik van de Schijf van Vijf bij het samenstellen van je maaltijden door de week heen, is het voor aanstaand moeders verstandig om aanvullende supplementen te gebruiken. Welke prenatale vitamines en mineralen zijn onmisbaar tijdens de zwangerschap? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag. 

Tip: de verschillende prenatale vitamines die je voorafgaand aan en tijdens een zwangerschap slikt, kun je eenvoudig online bestellen. Hier is het aanbod aan supplementen vaak veel groter dan bij de drogist of supermarkt. 

Foliumzuur en vitamine D als belangrijkste supplementen 

Al voordat je zwanger raakt is het belangrijk om je voedingsschema aan te vullen met supplementen. Aangeraden wordt om in ieder geval supplementen met foliumzuur en vitamine D te slikken. Blijf dit doen tot tenminste tien weken in je zwangerschap, waarbij de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur 400 microgram is. Vitamine D blijf je de hele zwangerschap slikken, met een dosering van 10 microgram per dag. 

Er zijn verschillende merken die supplementen aanbieden, waarin beide stoffen samengevoegd zijn. Op de verpakking van deze supplementen vind je welke dosering je aan dient te houden. 

Nut van het gebruik van foliumzuur 

Foliumzuur helpt de kans op verschillende aangeboren afwijkingen bij de kleine te verminderen. Dat geldt overigens niet voor alle aangeboren afwijkingen. Daarbij draagt het gebruik van foliumzuur bij aan zowel de groei als de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby. Het geeft de kleine een goede start in je buik! 

Hoewel je na tien weken in de zwangerschap kunt stoppen met het gebruik van supplementen met foliumzuur, kan het geen kwaad om deze supplementen te blijven gebruiken. Belangrijk is wel dat je de aanbevolen dosering aanhoudt. Zou je te veel foliumzuur binnenkrijgen, dan kan dit een averechts effect hebben en daarmee schadelijk zijn voor de baby. 

Zorg voor voldoende jodium, calcium en omega-3 

Niet alleen het gebruik van supplementen met foliumzuur en vitamine D wordt aangeraden aan aanstaande moeders. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende jodium, calcium en omega-3 binnenkrijgt. Dit gebeurt voor een groot deel automatisch, wanneer je voldoende afwisselend eet gedurende de week. Neem bijvoorbeeld altijd een maaltijd met vis op in je eetschema. 

Tip: er zijn verschillende apps waarmee je bij kunt houden welke stoffen je gedurende de week binnenkrijgt. Houd het eens een week bij, om te zien welke prenatale vitamines middels supplementen moeten worden aangevuld. 

Heb je tijdens je zwangerschap regelmatig last van zware, vermoeide benen? Je kunt een supplement met een combinatie van calcium en magnesium overwegen. Magnesium helpt het lichaam soepel te laten bewegen en gaat kramp tegen. Daarbij stimuleert magnesium de groei van het lichaam van je baby. 

Vraag advies bij de verloskundige over supplementen 

Naast de genoemde supplementen met prenatale vitamines zijn er meer stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je baby. Zorg bijvoorbeeld ook voor voldoende ijzer in je voedingsschema en vul aan waar nodig. 

Twijfel je over de prenatale vitamines die jij aan zou moeten vullen met supplementen? Of ben je benieuwd welke voordelen de verschillende mineralen en vitamines hebben voor de ontwikkeling van het lichaam van je kleine? Vraag eens om advies bij je verloskundige. Deze kan op basis van je bloedwaarden en klachten gericht advies geven over supplementen die voor jou en je baby van meerwaarde zijn. Zoals eerder genoemd, kun je nog voor de zwangerschap starten met het slikken van supplementen met foliumzuur en vitamine D.

Laat een reactie achter