Tips voor het omgaan met ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap 

door moeder
Manon

Een van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens een zwangerschap, zeker in het eerste trimester, is ochtendmisselijkheid. Veel zwangere vrouwen hebben ermee te maken; meer dan de helft! Hoewel deze ochtendmisselijkheid bijzonder vervelend is, het kan je een futloos gevoel geven gedurende de dag, neemt de misselijkheid vaak relatief snel af. Na het eerste trimester heb je er al veel minder last van. Om te voorkomen dat ochtendmisselijkheid een grote impact heeft op je functioneren, zetten we in dit artikel een aantal praktische tips op een rijtje die je helpen hiermee om te gaan. 

Tip 1: probeer je bloedsuikerspiegel te verhogen voor je opstaat 

Een van de manieren om de impact van ochtendmisselijkheid te verminderen is het verhogen van de bloedsuikerspiegel voordat je opstaat. Dit doe je door standaard een pakje met droge crackers of bijvoorbeeld een paar blokjes chocolade in je nachtkastje te leggen. Ben je wakker? Neem in dat geval eerst een cracker, om vervolgens op te staan. 

Vermijd bij een gevoel van ochtendmisselijkheid pikant of bijvoorbeeld vet eten. Ook sterk geurende etenswaren kun je het beste in de kast laten liggen, wanneer je last hebt van ochtendmisselijkheid. Zorg er daarnaast voor dat je de tijd neemt om je ontbijt te nuttigen. Raak je snel oververhit of bijvoorbeeld zweterig, dan versterkt dat de ochtendmisselijkheid. Je kunt een koude doek of bijvoorbeeld een ice-pack in je hals leggen om weer af te koelen, mocht zich zo’n hitteaanval voordoen. 

Tip 2: deel je maaltijden op in kleinere porties 

Naast het verhogen van je bloedsuikerspiegel voordat je aan de dag begint, kun je een maaltijd opdelen in kleinere porties. Neem niet direct drie boterhammen bij het ontbijt, maar verspreid ze over een langere periode. Zo kun je nog voor het douchen een boterham nemen, kort voordat je van huis vertrekt en bijvoorbeeld rond koffietijd. Het opsplitsen van je maaltijden draagt bij aan het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel, wat de kans op een gevoel van misselijkheid verkleint. 

Zorg dat je maaltijden, niet alleen je ontbijt, rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten. Niet alleen heb je deze energie zelf nodig om te kunnen presteren; je kind heeft er ook baat bij. Krijg je maar weinig binnen in de ochtend, dan zijn deze stoffen belangrijk. Vitamines en mineralen kun je waar nodig aanvullen met supplementen. 

Tip 3: supplementen met vitamine B6 

Over de supplementen gesproken, er zijn mensen die zwangere vrouwen aanraden om supplementen met vitamine B6 te slikken. Deze supplementen, het liefst met een dosering van 75 tot 100 gram aan vitamine B6, zouden de kans op ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap verminderen. 

In algemene zin wordt tijdens de zwangerschap aangeraden om supplementen met vitamine D te slikken. Al voor de zwangerschap is het verstandig om supplementen met foliumzuur te gebruiken. Deze helpen de kans op een aantal aangeboren afwijkingen bij het kind te verkleinen. Daarbij komt de stof de ontwikkeling van zowel het kind als diens zenuwstelsel ten goede. 

Tip 4: neutraliseer je maagzuur met calcium 

Waar voorgaande tips de ochtendmisselijkheid helpen te voorkomen, helpt het gebruik van melk of bijvoorbeeld supplementen met calcium bij het herstellen ervan. Calcium zorgt voor het neutraliseren van het maagzuur, als gevolg waarvan het misselijke gevoel sneller verdwijnt. Net als voor vitamine B6, vitamine D en foliumzuur geldt ook voor calcium dat het gebruik ervan in algemene zin bijdraagt aan je eigen gezondheid en die van je kind. 

Naast de voorgaande tips zijn er verschillende andere manieren om de ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap te verminderen. Drink bijvoorbeeld wat vaker gemberthee, het is een natuurlijk middel tegen een gevoel van misselijkheid. 

Laat een reactie achter