De voordelen van zwangerschapsgymnastiek

door moeder

Steeds vaker kiezen zwangere vrouwen voor zwangerschapsgymnastiek, wat ook wel zwangerschapsyoga of zwangerschapspilates wordt genoemd. Het helpt je tijdens de zwangerschap om te gaan met de veranderingen waarmee je te maken krijgt, zowel fysiek als mentaal. Hoewel het krijgen van een kind ontzettend leuk is, brengt het ook de nodige spanning met zich mee. Ben je er als stel klaar voor? Voel je het kind voldoende te bewegen in je buik? Is de babykamer op tijd gereed? Het beoefenen van zwangerschapsgymnastiek biedt verschillende voordelen, die je helpen de ontspanning te houden in deze fase van je leven. Dit artikel zet de belangrijkste voordelen ervan voor je op een rijtje. 

Dit verstaat men onder zwangerschapsgymnastiek 

Vaak wordt zwangerschapsgymnastiek gebruikt als een verzamelterm voor verschillende activiteiten die bijdragen aan het versterken van het lichaam van de zwangere vrouw. Zwangerschapsgymnastiek draagt daarnaast bij aan de mentale gezondheid van een aanstaande moeder. Tijdens de zwangerschap, zeker wanneer je buik al wat gegroeid is, heb je mogelijk steeds minder behoefte aan actieve groepslessen, een ronde hardlopen of bijvoorbeeld een teamsport. Met zwangerschapsgymnastiek blijf je fit in deze periode. 

Je voert bij zwangerschapsyoga verschillende oefeningen uit, waarbij je wisselen houdingen combineert met ademhalingstechnieken. Op deze manier leer je jezelf te ontspannen, maar werk je bijvoorbeeld ook aan het versterken van verschillende delen van het lichaam. Dit komt je flexibiliteit ten goede en draagt bij aan de bloedcirculatie in het lichaam. 

In plaats van voor zwangerschapsyoga te kiezen, zou je ook kunnen kijken naar zwangerschapspilates. Bij zwangerschapspilates ligt de focus op het verbeteren van je fysieke stabiliteit, door onder meer de buik- en rugspieren te trainen. Daarbij wordt bij zwangerschapspilates veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de bekkenbodemfunctie. Het helpt de fysieke ongemakken die je tijdens een zwangerschap ervaart te beperken. 

Verminderen van spanning, stress en piekeren voornaamste voordeel 

Het voornaamste voordeel van het beoefenen van zwangerschapsgymnastiek is het verminderen van een gevoel van spanning. Dit kan een fysieke spanning in het lichaam zijn, zoals verkrampte spieren, maar bijvoorbeeld ook een mentale spanning. Vaak gaat het gepaard met gevoelens van stress en piekeren. Met name piekeren vermindert de kwaliteit van je nachtrust, waardoor je overdag een futloos en vermoeid gevoel ervaart. 

Door te leren ontspannen verbeter je niet alleen je nachtrust, maar vaak ook je ademhaling. De ontwikkeling van een kindje in je buik maakt dat je longcapaciteit vaak iets afneemt tijdens de zwangerschap. Om voldoende zuurstof binnen te krijgen voor jezelf én de kleine, helpt het om verschillende ademhalingstechnieken toe te passen. Diezelfde technieken dragen bij aan een gevoel van ontspanning op de momenten dat het even tegenzit. 

Ontwikkeling van je fysieke gesteldheid 

Naast het nut van zwangerschapsgymnastiek voor het op peil houden van je mentale gezondheid, draagt het bij aan je fysieke gesteldheid. Je ervaart minder fysieke ongemakken, wanneer je regelmatig zwangerschapsyoga of -pilates uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan een pijnlijke onderrug, vermoeide benen, enzovoorts. Dit voordeel van zwangerschapsgymnastiek is enerzijds het gevolg van het versterken van de spieren in je lichaam. Anderzijds draagt zwangerschapsgymnastiek bij aan de doorbloeding van je spieren, als gevolg waarvan de kans op kramp afneemt. 

Zwangerschapsgymnastiek is een sociale aangelegenheid 

Tot slot biedt zwangerschapsgymnastiek ook op sociaal vlak een belangrijk voordeel. Je doet het samen met andere zwangere vrouwen, die mogelijk dezelfde kwaaltjes ervaren als jij. Het is prettig om hier met lotgenoten over te kunnen praten, je hebt altijd een luisterend oor in de buurt! Andere zwangere vrouwen reageren er vaak net iets anders op dan je partner of kennissen in je omgeving. Daarbij is het leuk om samen toe te werken naar de bevalling. 

Laat een reactie achter