Het belang van prenatale controles bij de verloskundige

door moeder

Een van de eerste zaken die je regelt na een positieve zwangerschapstest, is jezelf aanmelden bij een verloskundige in de buurt. Belangrijk is het hierbij dat je een goed gevoel hebt bij de verloskundige, daar je deze tijdens de zwangerschap zo’n tien tot vijftien keer zal bezoeken. Er zijn verschillende websites waarop je de ervaringen van anderen met een verloskundigenpraktijk kunt bekijken. Daarbij zou je al eens voorzichtig in je omgeving kunnen peilen, waar anderen zich in het verleden hebben aangemeld. Uiteraard zonder direct te melden dat je zwanger bent! 

Het is niet voor niets dat je tijdens de zwangerschap zo vaak bij de verloskundige komt. Je wilt er zeker van zijn dat je kindje zich op een gezonde manier ontwikkelt in je buik. Van de buitenkant is dat niet te zien, waardoor een echo onmisbaar is. Daarbij is het vanzelfsprekend hartstikke leuk om de ontwikkeling van je kleine te kunnen volgen aan de hand van de echo’s. 

Eerste bezoek aan de verloskundige rond acht weken 

Vaak word je zo’n acht weken na de start van je zwangerschap uitgenodigd voor een eerste bezoek aan de verloskundigenpraktijk. De verloskundige vertelt je hierbij meer over het traject waaraan jullie samen beginnen en de afspraken die in de komende periode zullen volgen. Ook neemt de verloskundige mogelijk wat bloed bij je af, wat nodig is om een aantal zaken vast te kunnen stellen. Denk aan je bloedgroep, de bloedgroepantistoffen, de aanwezigheid van een geslachtsziekte in je lichaam en bijvoorbeeld het hemoglobinegehalte. Niet altijd wordt er bloed in de verloskundigenpraktijk afgenomen; de verloskundige kan je ook doorverwijzen om dit elders af te laten nemen. 

Prenatale screening tijdens de zwangerschap 

Het af laten nemen van bloed is ook nodig, wanneer je een prenatale screening uit wilt laten voeren. Bij zo’n prenatale screening wordt je kind ver voor de geboorte gecontroleerd op mogelijke aandoeningen en afwijkingen. De verloskundige bespreekt de uitslagen van zo’n onderzoek met je en legt uit wat de impact ervan is. Er zijn verschillende soorten prenatale screenings die kunnen worden uitgevoerd. 

Eens per vier weken in de eerste fase van je zwangerschap 

Na het eerste bezoek aan de verloskundige kom je gemiddeld genomen eens per vier weken terug in de eerste helft van de zwangerschap. Na de eerste controle volgt vaak een termijnecho, die kort op de eerste afspraak zit: vaak al rond de 10 à 12 weken. Dat je in dit eerste trimester direct tweemaal langskomt heeft onder meer te maken met het feit dat het risico op een miskraam in deze periode groter is dan daarna. 

In het tweede deel van de zwangerschap kom je vaker langs. Eerst eens per drie weken en vanaf 30 weken om de twee weken. De laatste vier tot zes weken kom je wekelijks langs. 

Verloskundige is er niet alleen om de ontwikkeling van je baby te volgen 

Je bezoekt de verloskundige niet alleen om de ontwikkeling van je baby te volgen en deze te laten controleren op mogelijke prenatale aandoeningen. Ook kan een verloskundige jou en je partner van advies voorzien. Een zwangerschap is ontzettend leuk, maar roept vaak ook de nodige vragen op en kan je onzeker maken. Twijfel je bijvoorbeeld of je al helemaal klaar bent voor de komst van de kleine? Een verloskundige kan je geruststellen en je helpen overzicht te creëren in de zaken die je nog moet regelen voor de geboorte van je kind. 

Maak steeds een lijstje met vragen voor je volgende afspraak 

Tijdens de zwangerschap ervaar je mogelijk steeds weer nieuwe kwaaltjes. Dit kan vragen bij je oproepen. Ook de dingen die je van anderen hoort of bijvoorbeeld online leest, kunnen je aan het piekeren zetten. Blijf hier niet mee rondlopen, maar maak in de periode voor een volgende afspraak met de verloskundige een vragenlijstje. Zo kun je deze voorleggen en direct bespreken. Het geeft je een zeker gevoel richting de geboorte van je kleine!