Hoe om te gaan met slaapregressie bij baby’s?

door moeder

Waar jij, je partner en je kind in de eerste fase op zoek waren naar een ritme, lijkt deze inmiddels gevonden te zijn. Plotseling komt er een einde aan, er is sprake van slaapregressie! Een slaapregressie wordt ook wel sprong genoemd en duidt op een periode waarin je kindje enige tijd minder goed slaapt. Zo komt je kind moeizaam in slaap en zal deze gedurende de nacht vaker wakker worden. Dat betekent ook wat voor jou, de gebroken nachten zijn weer terug. Hoe kun je het beste omgaan met slaapregressie bij baby’s? Wat zegt deze slaapregressie over de ontwikkeling van je kind? In dit artikel lees je er meer over. 

Slaapregressie vormt een mijlpaal in de ontwikkeling van je kind 

Regressie betekent letterlijk teruggang of achteruitgang. In zekere zin is dat voor jou als ouder ook zo, nu het ritme dat jullie als gezin gevonden hadden doorbroken wordt. Voor je kind is slaapregressie iets positiefs, het duidt op een volgende stap in zijn of haar ontwikkeling. Zie het als een mijlpaal! Daarbij is de slaapregressie tijdelijk, jullie zullen snel een nieuw ritme vinden of terugkeren naar het oude ritme. 

De slaapregressie is het gevolg van de verwerking van de dingen die je kind zichzelf heeft aangeleerd in de afgelopen periode. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer omrollen, de eerste keer dat je kind rechtop kan zitten, dat deze kan lopen of zelfs praten. Het verwerken van deze nieuwe vaardigheden, het gaat vaak om de grotere sprongen in de ontwikkeling van het kind, gebeurt voornamelijk ’s nachts. Dit betekent dat je kind het in zijn of haar hoofd te druk heeft om diep in slaap te vallen, wat de gebroken nachten verklaart. 

Slaapregressie in de eerste twee jaar van je kind 

Over het algemeen geldt dat je voornamelijk in de eerste twee levensjaren van het kind te maken zal krijgen met slaapregressie. In het begin gebeurt dat wat vaker dan in het tweede jaar. Globaal kun je stellen dat je kind hier na vier, zes, acht, twaalf, achttien en vierentwintig maanden mee te maken krijgt. Houd er rekening mee dat ieder kind zich op zijn of haar eigen snelheid ontwikkelt. Dit betekent dat jouw kind al na drie of bijvoorbeeld pas na vijf maanden te maken kan krijgen met slaapregressie. 

Symptomen van slaapregressie bij een baby 

Grote stappen in de ontwikkeling van je kind volg je zelf nauwlettend. Je wilt het immers niet missen, wanneer je kind voor het eerst zelf loopt of iets zegt! Bij dergelijke grote sprongen vooruit kun je de slaapregressie enigszins zien aankomen. Er zijn ook specifieke symptomen die duiden op slaapregressie. Denk bijvoorbeeld aan een kind dat ’s avonds maar moeilijk in slaap valt, terwijl dat voorheen nooit een probleem was. Of denk aan een kind dat ’s nachts vaker wakker wordt. Ook de dag beginnen met een slecht humeur of bijvoorbeeld wat vaker huilen en hangen gedurende de dag, zijn tekenen van slaapregressie. 

Omgaan met de slaapregressie van je kind 

Nu je weet wat slaapregressie bij baby’s betekent, is het zaak om hier op de juiste manier mee om te gaan. Om een slecht humeur en veel huilen te voorkomen, is het belangrijk om flexibel te zijn bij slaapregressie. Houd de vermoeidheidssignalen van je kind in de gaten en pas het schema met slaapjes hierop aan. Zorg er daarnaast voor dat je jouw kind wat extra liefde geeft in deze periode, hij of zij kiest er niet voor om wakker te worden in de nacht. Oefen nieuwe vaardigheden daarnaast regelmatig. Het helpt slaapregressie eerder tot een einde te laten komen.