Tips voor het introduceren van vast voedsel bij baby’s

door moeder

Na maanden van borst- of flesvoeding, is het inmiddels tijd om langzaam te beginnen met vast voedsel. Hoewel je al iets eerder kunt starten, heeft je baby tot de leeftijd van zes maanden niets meer nodig dan borst- of flesvoeding. Dit bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling van het kind in deze fase. Tot een leeftijd van vier maanden wordt het gebruik van vast voedsel zelfs afgeraden. Tussen vier en zes maanden kun je alvast rustig beginnen met af en toe een hapje, zodat je kind hier aan went. Dit artikel geeft je enkele tips bij het introduceren van vast voedsel bij baby’s. Hoe pak je dit aan? Op welk moment geef je vast voedsel aan je kind? Kies je voor potjes uit de supermarkt, of maak je zelf een hapje? Het zijn voorbeelden van vragen die veel ouders hebben in deze periode. 

Zorg voor een goede houding van je kind 

Wanneer je na vier of zes maanden begint met de eerste hapjes vast voedsel, is het belangrijk dat je kind de juiste houding aanneemt. Je kind moet goed kunnen slikken, wat je ondersteunt door het kind rechtop in een stoel of op schoot te zetten. Maak gebruik van een klein, plastic lepeltje en start met slechts enkele hapjes. Drie of vier hapjes is voldoende, wanneer je dit tweemaal per dag doet. Je kind leert zo heel rustig kennis te maken met verschillende smaken en structuren. Belangrijk bij het starten met vast voedsel is dat je de groenten en fruit prakt. Voorkom dat je kind grote stukken vast voedsel binnen krijgt; je kind kan het immers zelf nog niet vermalen. 

Naarmate je het kind vaker vast voedsel geeft, kun je de structuur van het eten aanpassen. Zo mogen er na verloop van tijd best nog wat kleine stukjes in het prakje zitten. 

Vast voedsel om mee te beginnen bij je baby 

Het maakt niet uit met welk vast voedsel je begint. Zo kun je starten met verschillende soorten groenten of bijvoorbeeld met fruit. Ook een stukje brood of bijvoorbeeld vis kan in beginsel geen kwaad. Afgeraden wordt het aanreiken van hele zure of bittere smaken. Ook te pittig eten zal niet door ieder kind gewaardeerd worden. Dat dergelijke smaken worden afgeraden heeft te maken met het feit dat borst- en flesvoeding vaak relatief zoet is. Voorkom dat het verschil tussen deze smaken in het begin te groot is; je baby zal makkelijker wennen aan zachte, ietwat zoetere smaken. Naast deze uitgesproken smaken is ook het aanreiken van een grotere portie rijst onverstandig. Rijst bevat arseen, wat in een hogere concentratie schadelijk kan zijn voor je baby. 

Wissel met smaken en structuren 

Probeer zo creatief mogelijk te zijn bij het aanbieden van vast voedsel. Zo leert je baby te wennen aan allerlei verschillende smaken en structuren. Wist je overigens dat je kind een voorkeur kan hebben voor de groenten en fruit die je zelf veel at tijdens de zwangerschap? Het is een van de redenen om al tijdens je zwangerschap heel gevarieerd en gezond te eten. 

Je kunt de verschillende soorten vast voedsel zelf bereiden. Onder meer op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over de wijze waarop je dit aanpakt. 

Gebruik vast voedsel niet als vervanger voor melkvoeding 

Zeker in de eerste periode, tussen de vier en zes maanden, geef je enkele hapjes tussen de melkvoedingen door. Gebruik de kennismaking met het vaste voedsel niet als vervanging van de melkvoeding. Je kind heeft de borst- of flesvoeding nodig om zich te ontwikkelen. Het is zeker tot acht maanden de belangrijkste voeding voor het kind.