Positief ouderschap: het belang van geduld en begrip

door moeder

Het opvoeden van kinderen kan op z’n tijd best frustrerend zijn. Zeker, wanneer het lijkt alsof je kind maar niet naar je wil luisteren. Het geeft je een machteloos gevoel en vraagt veel van je geduld. Er zijn verschillende manieren om op deze situatie te reageren. Waar de één zijn of haar stem verheft, probeert de ander positief te blijven en door te zetten. Dat laatste krijgt de voorkeur, een positief ouderschap. In dit artikel lees je meer over positief ouderschap en de wijze waarop je dit toepast op de opvoeding van je kind. Wat weet jij er al over? 

Gebruik van de Triple P-methode in de opvoeding 

Zelf starten met een positief ouderschap is eenvoudiger, wanneer je dit volgens een bestaande methode doet. Interessant is het hierbij om eens te kijken naar de Triple P-methode, waarbij de drie P’s voor Positive Parenting Program staan. Doel van deze methode is dat je vooraf zelf bepaalt wat de normen en waarden zijn die jij je kind wilt bijbrengen in de opvoeding. Vervolgens helpt de Triple P-methode je om daar ook daadwerkelijk te komen. Zie het als een toolbox met verschillende hulpmiddelen die van pas komen bij het opvoeden van kinderen. 

Nut en voordelen van het gebruik van deze methode 

Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd werd, kan een slecht luisterend kind zorgen voor stress. Daarbij zullen er steeds vaker discussies met je partner ontstaan, wanneer het niet lukt om het kind op jouw manier op te voeden. Door gebruik te maken van een gereedschapskist als de Triple P-methode, heb je handvatten waarop je terug kunt vallen op de momenten dat het opvoeden even wat minder goed gaat. Dit geeft je zelfvertrouwen en gaat gevoelens van stress tegen. 

Werk aan de hand van verschillende basisprincipes 

De basis van een positief ouderschap ligt bij een goede communicatie met je kind. Dat klinkt makkelijker dan dat het in de praktijk is. Zorg voor duidelijkheid, waarbij de manier van communiceren past bij de belevingswereld van het kind. Probeer alleen waar nodig je stem te verheffen, maar doe dat niet te vaak. Er zijn verschillende basisprincipes waarop je kunt bouwen bij het toepassen van een positief ouderschap. 

Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving 

Je wilt het kind zichzelf laten zijn en tegelijkertijd het gevoel geven zich in een veilige omgeving te bevinden. Probeer hierbij verveling te voorkomen, door je kind steeds weer iets nieuws te leren. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het kind en verkleint daarnaast het risico op gedragsproblemen. 

Op het moment dat je kind nieuwe dingen ontdekt of zichzelf nieuwe vaardigheden aanleert, zoals tijgeren of bijvoorbeeld lopen, is het belangrijk daar als ouder oog voor te hebben. Geef je kind positieve aandacht en moedig deze aan om door te gaan. Een compliment, zoals een klein applausje of bemoedigende woorden, helpt het kind bij zijn of haar ontwikkeling. 

Kies voor een aantal korte, duidelijke regels 

In de ontwikkeling zal je kind regelmatig de grenzen opzoeken. Het is belangrijk om heldere regels te hanteren in huis. Probeer deze regels kort en krachtig te houden, zodat ze goed te begrijpen zijn voor je kind. Herhaling helpt te voorkomen dat je kinderen deze grenzen voortdurend blijven opzoeken. 

Daarbij kun je het overtreden van de regels helpen te voorkomen, door je kind actieve instructies te geven bij het aanleren van nieuwe vaardigheden of bijvoorbeeld het ontdekken van dingen in zijn of haar omgeving. Ook voor deze instructies geldt dat ze kort en krachtig moeten zijn. Dit maakt het voor het kind makkelijker om ze te onthouden.