Hoe om te gaan met schermtijd bij kinderen?

door moeder

Kinderen maken op een steeds jongere leeftijd voor het eerst kennis met telefoons en tablets, vaak van hun ouders. Daarbij laten recente cijfers zien dat de meeste kinderen gemiddeld negen jaar oud zijn, wanneer zij hun eerste smartphone krijgen. Dat is veel jonger dan tien jaar geleden het geval was. Een van de meest genoemde redenen om een kind al op de basisschool en mobiele telefoon te geven: het geeft je kind de mogelijkheid om er alvast mee om te leren gaan, voorafgaand aan de middelbare school. Het omgaan met mobiele telefoons en schermtijd is voor ouders misschien wel een grotere uitdaging dan voor het kind. Hoe om te gaan met schermtijd bij kinderen? Op welke manier spreek je heldere regels af met je kind? Dit artikel vertelt je er meer over. 

Schermtijd voor kinderen hoeft niet altijd slecht te zijn 

Een jong kind houd je het liefst zo lang mogelijk uit de buurt van beeldschermen, wanneer ook alternatieven helpen het kind te vermaken. Denk aan speelgoed, een boekje, een kleurplaat, enzovoorts. Naarmate het kind ouder wordt en ook andere vrienden en vriendinnen een telefoon krijgen, volgt de volgende stap. In de basis hoeft het niet schadelijk voor het kind te zijn, wanneer hij of zij zich af en toe vermaakt met een smartphone of tablet. Het werkt ontspannend, maakt dat kinderen in contact kunnen blijven met leeftijdsgenoten, enzovoorts. 

Daarbij kan het spelen van spelletjes, mits in beperkte mate, bijdragen aan de ontwikkeling van het kind. Zeker oudere kinderen kunnen hun strategisch inzicht verbeteren met het spelen van verschillende soorten spelletjes. Of denk aan informatieve video’s die op een platform als YouTube worden bekeken en artikelen die men online vindt. In het merendeel van de gevallen dienen de beeldschermen echter geen educatief doel en worden ze voornamelijk gebruikt om te scrollen op sociale media en bijvoorbeeld een serie op Netflix of Videoland te kijken. Hoe maak je als ouder heldere afspraken met je kind over deze schermtijd? 

Bepaald schermtijd op basis van gedrag kind 

Belangrijk bij het vaststellen van de schermtijd voor je kind is het besef dat ieder kind anders op het gebruik van een smartphone of tablet reageert. Het ene kind komt tot rust, terwijl een ander kind al snel overprikkeld raakt. Aan de ene kant kan dit verklaard worden door een verschil in leeftijd, aan de andere kant zit het in het karakter van het kind zelf. Het maakt dat een richtlijn die je online vindt voor jouw kind niet de ideale schermtijd hoeft te zijn. Probeer het eens uit en houd hierbij het gedrag van je kind in de gaten. 

Richtlijnen voor ideale schermtijd per leeftijd 

Onderstaande tabel toont de richtlijnen voor het gebruik van een smartphone of tablet per leeftijdsgroep. In algemene zin geldt dat het voor kinderen beter is om bijvoorbeeld twee keer een kwartier op een telefoon te kijken, dan een keer dertig minuten. 

LeeftijdSchermtijd
<2 jaar– 
2 – 4 jaar30 min/dag
4 – 6 jaar60 min/dag (verspreid over meerdere momenten)
6 – 8 jaar60 min/dag (verspreid over meerdere momenten)
8 – 10 jaar90 min/dag 
10 – 12 jaar120 min/dag 
>12 jaar 180 min/dag 

Maak duidelijke afspraken over gebruik telefoon en tablet 

Maak niet alleen afspraken over de schermtijd van je kind, maar kijk ook naar andere aspecten. Vraag je kind zijn of haar toestel voor het slapen beneden te leggen, zodat de verleiding er niet is om op bed nog even te scrollen. Het kan de nachtrust van je kind sterk negatief beïnvloeden. Spreek daarnaast af dat telefoons en tablets niet aan tafel worden gebruikt tijdens een ontbijt, lunch of diner.

4 bijdragen

Laat een reactie achter