Omgaan met driftbuien bij peuters en kleuters

door moeder

Een jong kind ontwikkelt zich snel in de eerste fase van zijn of haar leven, die voornamelijk in het teken staat van ontdekken. Vaak gaat het ontdekken gepaard met de drang naar het zelfstandig uitvoeren van taken. Jonge kinderen willen op avontuur om hun belevingswereld steeds verder te vergroten! In de praktijk is het niet altijd mogelijk om je kind z’n gang te laten gaan. Op het moment dat je hem of haar remt, kan dit leiden tot frustratie bij het kind en daarmee uiteindelijk tot driftbuien. Hoe ga je om met driftbuien bij peuters en kleuters? Wat kun je als ouder doen om driftbuien zo snel mogelijk te laten stoppen of zelfs te voorkomen? In dit artikel lees je er meer over. 

Ontstaan van driftbuien bij jonge kinderen 

In algemene zin geldt dat het ontstaan van driftbuien bij peuters en kleuters heel normaal is; het is niet iets om je direct zorgen over te maken. De driftbuien horen bij de emotionele ontwikkeling die het kind doormaakt in deze fase. Het is niet voor niets dat de periode tussen anderhalf en vier jaar ook wel de peuterpuberteit genoemd wordt. Een belangrijk verschil tussen deze peuterpuberteit en de puberteit rond hun twaalfde levensjaar, is dat jonge kinderen hun emoties nog niet in de hand hebben. Ze weten zich er vaak geen raad mee, waardoor ze overweldigd raken en de driftbuien ontstaan of verergeren. Het kind heeft je hulp nodig om weer de emoties weer de baas te worden. 

De kans op driftbuien neemt toe op het moment dat een vast ritme doorbroken wordt. Zeker op de leeftijd van een peuter en kleuter is het ritme belangrijk. Een kind wil op vaste tijden eten, een vast ritueel hebben bij het slapen, enzovoorts. Zo’n ritme in het gezin draagt bij aan de controle die door je kind ervaren wordt. 

Zo herken je het ontstaan van driftbuien 

Vaak is een driftbui makkelijk te herkennen. Je kind zal boos worden en bijvoorbeeld hevig schreeuwen of op de grond gaan liggen. Een driftbui zal zich, helaas, niet altijd thuis voordoen. Het kan ook op de kinderopvang of bijvoorbeeld tijdens het winkelen in de supermarkt gebeuren. Schaam je er niet voor, iedere ouder heeft ermee te maken gehad bij de opvoeding van hun kinderen. 

Manieren om driftbuien te voorkomen als ouder 

Hoewel het voorkomen van driftbuien erg lastig is, kun je de kans op het ontstaan ervan wel flink beperken. Dat doe je bijvoorbeeld door je kind wat meer aandacht te geven en geregeld samen te spelen. Onderneem daarnaast activiteiten met het gezin, door bijvoorbeeld naar het bos of de kinderboerderij te gaan. Deze aandacht leidt af en geeft je kind het gevoel geliefd te zijn. Het maakt dat een kind veel minder snel op een negatieve manier om aandacht zal vragen bij jou als ouder. 

Tijdens deze gezamenlijke activiteiten is het belangrijk om je kind te waarderen, door bijvoorbeeld regelmatig een compliment te geven. Betrek dat compliment niet altijd op hetgeen het samen uitvoeren van een taak jou als ouder opgeleverd heeft; een kind zou taken voortaan voornamelijk uitvoeren om jou gelukkig te maken. Daar waar je juist de intrinsieke motivatie van het kind wilt verbeteren. Wat heeft het uitvoeren van de taak je kind gebracht? 

Een derde aspect om rekening mee te houden is het stapsgewijs uit handen geven van de controle op sommige momenten. Door je kind deze controle te geven, zal hij of zij minder snel boos worden. Dit hoeft niet te betekenen dat je kind bepaalt wat jullie gaan doen, het kan laagdrempeliger: laat je kind bijvoorbeeld kiezen tussen twee outfits. Mag je kind een keer iets niet zelf kiezen? Leg in dat geval duidelijk uit waarom jij in dit geval de keuze maakt.