Tips voor het stimuleren van de creativiteit van je kind

door moeder

De eerste jaren van een jong kind zijn voornamelijk gericht op het verbreden van diens belevingswereld. Dit betekent bijvoorbeeld dat je kind vanuit het omrollen langzaamaan zal leren te kruipen, om vervolgens te leren staan en de eerste stapjes te zetten. Niet alleen op het gebied van de grove motoriek van het kind verandert er in deze fase veel. Datzelfde geldt voor zijn of haar fijne motoriek en de creativiteit die daarmee samenhangt. Een kind leert een verfkwast vast te houden en heel geleidelijk toe te werken naar begrijpbare tekeningen van een huis, een dier of bijvoorbeeld jou als ouder. Op welke manier kun je de creativiteit bij het kind stimuleren? Vanaf welke leeftijd kun je hier mee starten? In dit artikel lees je er meer over. 

Ontwikkeling van de creativiteit van je kind van groot belang 

Het is om verschillende redenen van groot belang, dat je kind zijn of haar creatieve vaardigheden ontwikkelt. Het helpt het kind bijvoorbeeld bij het vormen van een mening, het uitdenken van nieuwe ideeën en het uiten van gevoelens. Niet voor niets wordt onder meer op de basisschool veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van deze vaardigheden. Leuk aan het kinderbrein is dat deze zeker in het begin nog niet denkt vanuit het ideaalbeeld van een bepaald object. Wat voor een volwassene een huis is, kan door een kind op een hele andere manier worden uitgewerkt. Het maakt dat een kind van nature al enige creativiteit in zich heeft. 

Bied je kind de ruimte om de belevingswereld te vergroten 

Kinderen hebben over het algemeen nog weinig besef van dat wat ze leuk, of juist helemaal niet leuk vinden. Het is daarom belangrijk om het kind als ouder de ruimte te geven om zich te ontwikkelen en zijn of haar belevingswereld geleidelijk aan te vergroten. Dit doet het kind op eigen tempo. Je kunt als ouder vanzelfsprekend heldere kaders en grenzen stellen. Ook dat is onderdeel van de opvoeding. 

Het loslaten van je kind kan best lastig zijn, daar je als ouders zeker in de beginperiode zoveel mogelijk zoekt naar structuur en patronen. Een kind heeft bij het verbreden van de eigen belevingswereld baat bij zo min mogelijk bemoeienis; observeer het kind en kijk hoe deze op bepaalde zaken reageert. Zo leer je jouw kind steeds beter kennen. 

Geef niet direct antwoord op vragen van je kind 

Naarmate je kind ouder wordt, zal deze je steeds meer vragen stellen. Het kind zal zich steeds vaker afvragen hoe bepaalde dingen om hem of haar heen te verklaren zijn. Op het moment dat je kind een vraag stelt, hoef je deze niet direct te beantwoorden. Je stimuleert de creativiteit van je kind door deze eerst zelf na te laten denken. Welk antwoord zou je kind zelf geven? Door het gesprek samen aan te gaan, leer je jouw kind creatief te zijn bij het vormen van een antwoord. Vervolgens kun je hierop doorvragen en zo langzaamaan toewerken naar het daadwerkelijke antwoord op de vraag. 

Zorg dat je kind de ruimte heeft om zelf beslissingen te nemen 

Tot slot loont het om je kind de ruimte te geven om zelf beslissingen te nemen. Plan de dag niet volledig vol, maar zorg juist heel bewust voor momenten waarop jullie even niets doen en thuis zijn met elkaar. Dit stimuleert je kind om creatief te zijn in het bedenken van vormen van vermaak. Ook leer je het kind op deze manier zichzelf te vermaken, in plaats van dat deze voortdurend vermaakt wil worden door anderen. Het komt de zelfstandigheid van je zoon of dochter ten goede.