Het belang van quality time met het gezin

door moeder

Mensen hebben het de laatste jaren steeds drukker gekregen. Het is het gevolg van een druk sociaal leven, van de sportactiviteiten die men onderneemt om fit te blijven en logischerwijs van de toegenomen werkdruk bij de werkgever. Om aan het eind van de maand rond te komen, werken naast vaders tegenwoordig ook steeds meer moeders. Daar komt bij dat het aantal uren wat men gemiddeld werkt binnen een gezin met kinderen eveneens is toegenomen. De combinatie van factoren leidt ertoe dat de quality time die je met het gezin hebt soms haast verloren gaat. Dat is zonde, daar deze quality time van groot belang is voor zowel de ontwikkeling van het kind als van het gezin als geheel. In dit artikel lees je hier meer over. 

Quality time is meer dan een ochtend op de bank hangen 

Wat jouw gezin als quality time ziet, hoeft dat voor een ander gezin niet te zijn. Het is voornamelijk van belang dat je de tijd neemt en aandacht hebt voor elkaar. Een ochtend op de bank, waarbij iedereen met een telefoon of tablet in de hand zit, is bijvoorbeeld duidelijk geen voorbeeld van quality time. Een dagje naar de dierentuin met het gezin is dat wel! 

Niet alleen voor de ontwikkeling en banden binnen het gezin is quality time belangrijk. Ook voor jezelf kan het heel prettig zijn om je telefoon eens wat vaker aan de kant te leggen en een écht gesprek te voeren met je kinderen. Wat boeit hen de laatste maanden? Hoe zien ze hun toekomst voor zich? Hebben ze al een beeld bij het beroep dat ze later willen uitoefenen? Enzovoorts. Je leert elkaar beter kennen door tijd vrij te maken voor quality time. 

Aandacht geeft je kind meer zelfvertrouwen 

De aandacht die je voor het kind hebt tijdens deze quality time, zoals het informeren naar de thema’s of onderwerpen die je kind bezighouden, geeft je kind meer zelfvertrouwen. Met een jong kind zal je dergelijke gesprekken minder snel voeren. Wel kun je een zoon of dochter aandacht geven door te reageren op de handelingen die deze uitvoert. Is je kind heerlijk aan het spelen in de zandbak? Geef het eens wat vaker een compliment en help waar mogelijk mee bij het bouwen van een zandkasteel of ander bouwwerk.

Naast de positieve impact die quality time heeft op het zelfvertrouwen van je kind, zal deze minder snel op een negatieve manier om aandacht vragen. Zeker jongere kinderen zullen dat relatief snel doen, wanneer je hen onvoldoende aandacht geeft. Het hoort bij de peuterpuberteit, wat vaak gepaard gaat met schreeuwen, huilen en driftbuien. Hoewel het heel gezond is dat je jonge kind door deze fase gaat, kun je de kans op driftbuien aanmerkelijk verkleinen met quality time. 

Samen puzzelen of spelen met je kind versterkt de band 

Het voornaamste voordeel van quality time met het gezin is de band tussen jou en je kind die steeds sterker wordt. Mogelijk ken je Stanley Greenspan nog niet, hij is een Amerikaanse kinderpsychiater die enige tijd terug pleitte voor floortime met je jonge kind. Uit onderzoek zou blijken dat het de band tussen ouder en kind flink verbetert. Letterlijk vertaald betekent floortime dat je dagelijks een half uurtje bij je kind op de grond gaat zitten, om samen te puzzelen of te spelen. Laat het initiatief hierbij bij je kind; deze bepaalt welke taak jij uitvoert tijdens het spelen. Naarmate je kind ouder wordt, neemt de floortime af. Nu voetbal je samen, bezoek je een speeltuin in de buurt of speel je samen een spelletje aan tafel.