De voordelen van een routine voor het gezinsleven

door moeder

In een gezin met jonge kinderen draait het om routine, routine en routine. Je hebt een vast ritme voor het badderen van de kinderen, voor het naar bed brengen ervan en bijvoorbeeld voor het klaarmaken van je zoon of dochter om naar de kinderopvang te gaan. Zeker in de eerste maanden is het vaak even zoeken voor ouders. Hoe kom je tot een ritme dat zowel voor het kind, als voor jullie als ouder werkbaar is? Daar komt bij dat het ritme voortdurend verandert. Je kind ontwikkelt zich immers snel in deze eerste periode, mogelijk verwacht je op termijn een verdere uitbreiding van het gezin, het ritme kan verstoord worden doordat het tot laat op de avond licht is buiten, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het aanhouden van routines in het gezinsleven. Wat brengt het jouw gezin? 

Zorg voor stabiliteit en structuur in het gezin 

Het vasthouden aan routines zorgt in beginsel voor stabiliteit en structuur in het gezin. Het geeft je als ouders, maar ook je kind houvast. Binnen het gezin is in de ochtend direct duidelijk welke routines zich op welk moment voor zullen doen. Het creëert een zekere vorm van voorspelbaarheid in het gezinsleven. Ben je van nature iemand die vasthoudt aan een principe als go with the flow? In dat geval kan het best lastig zijn om volgens vaste routines te werken. Dat laatste geldt ook voor moeders die borstvoeding geven. In plaats van vaste tijden aan te houden voor het voeden van het kind, wacht je tot deze zich bij je meldt. 

Routines geven kinderen een veilig gevoel 

De voorspelbaarheid en stabiliteit die routines veroorzaken leiden ertoe dat je kind een veilig gevoel ervaart. Het aanhouden van routines komt zijn of haar ontwikkeling ten goede. Immers, een kind heeft veel profijt van het opgroeien in een veilige omgeving. Zouden routines voortdurend veranderen, dan kan dit tot veel stress bij het kind leiden. Een kind weet niet wat er zal gebeuren en wat zijn of haar rol daarbij is. 

Ook helpen de routines voor zekere rustmomenten te zorgen bij het kind. Er volgen geen verrassingen, er hoeft niets gekozen te worden door het kind, enzovoorts. Deze rustmomenten helpen het kind bij het onder controle houden van zijn of haar emoties. Zonder vaste routines neemt het risico op driftbuien toe. 

Routines hebben positieve invloed op zelfstandigheid van kind 

Een ander belangrijk voordeel van routines, dat tevens onderdeel is van de ontwikkeling van het jonge kind, is het stimuleren van diens zelfstandigheid. Als een kind volgens vaste routines wordt opgevoed, zal deze situaties herkennen. De herhaling van deze routines maakt dat het kind steeds meer onderdelen hiervan zelf uit zal willen voeren. Denk bijvoorbeeld aan het tandenpoetsen, waarbij het kind na verloop van tijd zelf zal willen poetsen. Of denk aan het naar bed brengen van het kind, waarbij deze na een tijdje zelf aangeeft uit welk boek er moet worden voorgelezen. Het zijn elementen die bijdragen aan de groei die het kind doormaakt. 

Zoek naar de specifieke routines binnen jouw gezin 

Tot slot is het leuk om eens stil te staan bij de routines die zich binnen jouw gezin hebben gevormd in de afgelopen periode. Denk bijvoorbeeld aan een vaste vrijdagavond op de bank met het gezin, waarbij de telefoons en tablets weg worden gelegd. Of denk bijvoorbeeld aan een vast koffiemoment op de zondagochtend, waarbij de plannen voor de komende week worden besproken. Welke toetsen moet je kind maken? Wie komen er deze week bij je zoon of dochter spelen? Enzovoorts. Door specifieke routines aan te houden wordt het gezin veelal nog hechter.