Effectieve communicatie met je kind: tips voor ouders!

door moeder

Niet alleen je kind leert in zijn of haar eerste levensjaren ontzettend veel, ook als ouder maak je een ontwikkeling door. Je leert je kind steeds beter te begrijpen, je doet ervaring op in het opvoeden van het kind en je komt meer te weten over de wijze waarop je effectief met hem of haar communiceert. Dat laatste klinkt makkelijk, maar blijkt vaak een uitdaging te zijn! Dit artikel zet een aantal praktische tips voor je op een rijtje, die bijdragen aan een effectieve communicatie met je kind. Aan welke van deze tips heb je zelf al eens gedacht? 

Een goede communicatie tussen ouder en kind is essentieel. Het kind moet het gevoel hebben zich in een veilige omgeving te bevinden en daarin alles te kunnen delen. Daarbij wil je dat het kind zich gewaardeerd voelt en dat deze weet altijd op je terug te kunnen vallen op spannende momenten. 

Basis van een effectieve communicatie met kinderen 

De basis van een effectieve communicatie met kinderen wordt gevormd aan de hand van een aantal basisprincipes. Zo is een sensitieve responsiviteit belangrijk voor ouders. Dit betekent dat het kind het gevoel wil hebben gezien te worden. Neem de tijd wanneer een kind je aandacht vraagt, ook als je het druk hebt met andere zaken. Probeer signalen waar te nemen en hierop te reageren. Dat kan betekenen dat je het kind een knuffel geeft, wanneer deze verdrietig is. Of denk aan het geven van een klein applaus, wanneer je kind zich voor het eerst zelf omrolt op het kleed. 

Zeker in de beginfase praat een kind nog niet. Het is juist in deze fase van groot belang dat je de signalen van een kind probeert op te merken en leert te vertalen. Wat probeert een kind je met zijn of haar emoties te vertellen? Waarop duiden de handgebaren en het hevige trappelen met de benen van je kind? In het begin is dit niet makkelijk, maar door voldoende tijd met je kind door te brengen leer je de signalen steeds beter te herkennen. Leuk is het bijvoorbeeld om te zien dat een kind verschillende vormen van huilen heeft. Gaat het om echt verdriet, of heeft het kind vandaag een slecht humeur? 

Verschil tussen intrinsiek en extrinsieke motivatie 

Aandacht hebben voor je kind betekent niet dat je deze voor iedere activiteit een compliment hoeft te geven. Een effectieve communicatie is gericht op zowel de ontwikkeling van de intrinsieke-, als de extrinsieke motivatie van je zoon of dochter. Probeer hierbij duidelijk aan te geven welke voordelen het uitvoeren van een activiteit je kind brengt. Naarmate je kind deze voordelen steeds beter zelf begint in te zien, zal deze beginnen te handelen vanuit een intrinsieke motivatie. Geef je uitsluitend complimenten vanuit je eigen perspectief, dan handelt een kind voornamelijk vanuit een extrinsieke motivatie; je kind probeert jou blij te maken. 

Wees duidelijk, rustig en luister naar je kind 

Tot slot is het belangrijk om in de communicatie met je kind duidelijk en rustig te zijn. Het heeft vaak geen zin om je woorden te ondersteunen met hevige handgebaren of stemverheffingen. Korte, krachtige zinnen helpen je kind te leren begrijpen wat je bedoelt. Probeer een gesprek daarbij gestructureerd aan te pakken. Wat heeft je kind gedaan, waar je niet blij mee was? Aan welke korte regels zou je kind zich moeten houden? Wat betekent dit voor de volgende keer? Daarbij is een effectieve communicatie met je kind niet uitsluitend gericht op het zenden; wees je ervan bewust dat het net zo belangrijk is om te luisteren naar hetgeen je kind jou vertelt.