Het belang van tummy time voor de ontwikkeling van je baby

door moeder

Ben jij al bekend met het fenomeen tummy time? Deze activiteit is van groot belang voor zijn of haar ontwikkeling. Feitelijk is tummy time niets meer dan het op de buik leggen van je baby. Je doet het misschien onbewust al wanneer je deze verschoont, kort op de bank legt om de afstandsbediening te pakken, enzovoorts. Wat maakt het zo belangrijk om je kindje regelmatig op zijn of haar buik te leggen? Op welke manier stimuleert het de ontwikkeling van de kleine? In dit artikel lees je er alles over. 

Ontwikkeling van je baby stimuleren met tummy time 

Tummy time draagt op verschillende manieren bij aan de ontwikkeling van een baby. Wist je bijvoorbeeld dat het bijdraagt aan de groei van rug- en nekspieren in het lichaam van je kleintje? Ook in algemene zin komt het de motorische vaardigheden van een baby ten goede. Zo leert het kind langzaamaan zijn of haar evenwicht te bewaren en heeft het een positieve impact op de coördinatie in diens bewegingen. Die coördinatie is bijvoorbeeld belangrijk voor het kind, om het hoofd, de nek en later ook andere ledematen op een beheerste manier te bewegen. 

Plan je tummy time zeker vijf keer per dag 

Mocht de tummy time nog geen onderdeel zijn van je vaste ritme, dan is het om de eerder genoemde redenen belangrijk dit daar alsnog in op te nemen. Aangeraden wordt om je kind zeker vijf keer per dag op zijn of haar buik te leggen en zo te werken aan de ontwikkeling van de spieren in het lichaam van je baby. Een paar minuten tummy time per keer is al voldoende, waarbij geldt dat je hier al in de eerste week na de geboorte mee kunt beginnen. Mogelijk wijst de kraamverzorgster je al op de voordelen ervan. 

Zorg dat je kind zijn of haar armen onder de schouders heeft, zodat deze zichzelf iets op kan drukken. Daarbij dienen de armen als steunpunt, wat het makkelijker maakt om het hoofd te bewegen. 

Een handige tip hierbij: leg je kind na het verschonen even op de buik. Zo wordt het een onderdeel van je routine en heb je zelf de mogelijkheid om de vieze luier op te ruimen. 

Tummy time helpt voorkeurshouding van een kind te voorkomen 

Een kind kan na verloop van tijd een voorkeurshouding aannemen. In de ontwikkeling van een baby is dat niet wenselijk, daar de spieren in de ene helft van het lichaam hierbij mogelijk sneller ontwikkeld worden dan in de andere helft. Door tijd vrij te maken voor tummy time en je kind op zijn of haar buik te leggen, voorkom je dat zo’n voorkeurshouding ontstaat. 

Leg de basis voor het tijgeren en kruipen van je kind 

Niet alleen de spieren van je baby ontwikkelen zich tijdens de tummy time. Ook vormt het de basis voor het latere tijgeren en kruipen van je kind. Immers, wanneer het je baby lukt om zijn of haar benen langzaam onder het lichaam te trekken, hoeft deze alleen nog de armen uit te strekken om een kruipende beweging te kunnen maken. Over het algemeen begint een kindje na zo’n negen à tien maanden door de woonkamer te kruipen. Het is ook het moment om extra op je hoede te zijn, wanneer je bijvoorbeeld glaswerk op een tafeltje zet of kasten open laat staan. Zet schoonmaakmiddelen en andere gevaarlijke stoffen ver buiten de reikwijdte van je kind. 

Het kruipen en tijgeren is weer de basis voor het zitten en lopen van je kind. Des te meer reden om voldoende tijd te plannen voor de tummy time van je baby! 

Veiligheidstips voor het slapen van baby’s 

Wist je dat er maandelijks gemiddeld genomen twee baby’s overlijden tijdens hun slaap in verschillende West-Europese landen? Het is voor ouders een traumatische ervaring, waarop het risico in sommige gevallen verkleind kan worden door kritisch te kijken naar de omstandigheden waarin een baby in slaap valt. Men noemt het plotselinge en onverwacht overlijden van een baby in slaap ook wel een wiegendood, of in het Engels het Sudden Infant Death Syndrome. Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op een wiegendood vergroten. Op welke van deze risicofactoren heb je als ouder invloed? Of met andere woorden, wat zijn de belangrijkste veiligheidstips voor het slapen van baby’s? In dit artikel lees je er meer over. 

Tip: in algemene zin geldt dat het verstandig is om regelmatig te kijken hoe je kindje zich gedraagt tijdens een slaapje. Schaf een babyfoon met camera aan, zodat je af en toe met de kleine mee kan kijken. Zo leer je jouw kindje goed kennen en herken je risicofactoren sneller. 

Kies bij het in slaap brengen van baby’s voor de vier V’s 

Om een baby op veilige wijze in slaap te laten vallen, kun je voortdurend kijken naar de vier V’s van veilig slapen. Volg de onderstaande stappen: 

1.     Zorg dat de baby op zijn of haar rug in slaapt valt. Je voorkomt het omrollen van je baby door het dekbed voldoende in te stoppen. Door een baby op zijn of haar rug in slaap te laten vallen, voorkom je dat deze met de mond of neus op het matras drukt. Dit zou de ademhaling van het kindje in gevaar kunnen brengen. 

2.     Zorg dat de baby altijd in een eigen bedje slaapt, wanneer je zelf ook in slaap dreigt te vallen. Leg een baby nooit tussen jou en je partner in tijdens de nacht, maar geef deze een eigen ledikant of bijvoorbeeld co-sleeper (in de eerste fase). 

3.     Zorg dat de baby in een slaapzak slaapt, waarbij deze voldoende ruimte heeft om zijn of haar hoofd en armen te bewegen. De slaapzak mag niet te strak zitten. Het voordeel van een slaapzak is dat je kind zich minder makkelijk door het bedje kan verplaatsen. Wanneer deze heel beweeglijk is, zou het kindje vast kunnen komen te zitten tussen de spijlen van de ledikant. 

4.     Zorg dat de baby in een leeg bedje slaapt zonder andere objecten. Deze kun je buiten de ledikant leggen. Een kleine knuffel zou je bij je kind kunnen laten liggen. Voorkom echter de aanwezigheid van een groter model knuffel, een babynestje, enzovoorts. Het zijn spullen die de ademhaling van je kind kunnen bemoeilijken, wanneer deze bijvoorbeeld een grote knuffel tegen zijn of haar gezicht drukt. 

Houd rekening met de omstandigheden binnen en buiten de kamer 

Zeker in de zomermaanden kan het al snel erg warm worden in de vaak wat kleinere babykamer. Houd er rekening mee, door te zorgen voor voldoende ventilatie in deze ruimte. Je controleert de temperatuur van je kindje door je hand in zijn of haar nek te leggen. Voelt het aangenaam warm aan? In dat geval is de temperatuur goed. Voelt de nek van je baby wat klam aan? Mogelijk is het te warm in de kamer of heeft je kindje koorts. Idealiter wordt het niet warmer dan zo’n 16 à 18 graden in een babykamer. 

Zet de ledikant op een veilige plek 

Niet onbelangrijk is de plek waar je de ledikant van je baby plaatst. Houd de ledikant ver weg van gordijnen, snoeren en bijvoorbeeld de verwarming. Het zou voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. In het bijzonder wanneer je kindje steeds vaker op ontdekking gaat en zich probeert op te trekken aan de spijlen van de ledikant.