Hoe om te gaan met zwangerschapskwaaltjes?

door moeder

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van kwaaltjes. Het kan gaan om ochtendmisselijkheid, om striemen en bijvoorbeeld om hevige hoofdpijn. Ook een futloos en vermoeid gevoel hoort bij de zwangerschapskwaaltjes die vaak voorkomen. Een zwangerschap is aan de ene kant iets heel moois, maar tegelijkertijd hoop je als aanstaand moeder dat deze zwangerschapskwaaltjes zo snel mogelijk weer voorbij zijn. Een geluk, vaak verminderen ze sterk na het eerste trimester! Van welke kwaaltjes heb jij momenteel last, of in het verleden last gehad tijdens een zwangerschap? In dit artikel vind je enkele tips die je helpen hiermee om te gaan. 

Maak gebruik van calcium tabletten of een glas melk 

Ochtendmisselijkheid kan je behoorlijk hinderen, daar je de dag zonder goed ontbijt begint en daardoor mogelijk last krijgt van een futloos gevoel. Om deze misselijkheid te verminderen helpt het om je maagzuur zo snel mogelijk te stabiliseren. Dat doe je door een glas melk te drinken of bijvoorbeeld calcium tabletten te slikken. Er zijn verschillende supplementen die zowel calcium als magnesium bevatten. Het voordeel van de combinatie van beide stoffen is dat het ook direct bijdraagt aan het tegengaan van kramp in je spieren. 

Neem de tijd voor je maaltijd en splits ze op 

Niet alleen het gebruik van melk en calcium tabletten draagt bij aan het verminderen van zwangerschapskwaaltjes. Zorg er daarnaast voor dat je de tijd neemt voor je maaltijd en deze waar mogelijk opsplitst in meerdere delen. Het opdelen van maaltijden maakt dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft gedurende de dag. Dit helpt de kans op ochtendmisselijkheid te verkleinen. Wist je dat dit ook geldt voor het gebruik van een pakje droge crackers, nog voordat je opstaat? Leg ze alvast eens in je nachtkastje! 

Voldoende rust is niet alleen belangrijk tijdens het nuttigen van je maaltijden. Ook helpt het je te herstellen van een vermoeid gevoel. Je lichaam heeft het tijdens de ontwikkeling van je kind ontzettend druk, waardoor je veel vermoeider zal zijn dan dat je voorheen was. Probeer het in deze fase wat rustiger aan te doen, door bijvoorbeeld bewust geen afspraken te plannen in de weekenden. Zo geef je jouw lichaam de tijd om bij te komen van een zware werkweek en de volgende stap in de ontwikkeling van de kleine. 

Zorg voor voldoende beweging en drink wat meer thee

Naast ochtendmisselijkheid horen ook opgezwollen voeten tot de typische zwangerschapskwaaltjes waarmee veel aanstaande moeders te maken krijgen. De opgezwollen voeten zijn het gevolg van het vocht dat je vasthoudt. Niet alleen je voeten zwellen op, dat doen ook je benen en bijvoorbeeld armen. Om te voorkomen dat je veel hinder ervaart als gevolg van je opgezwollen voeten, helpt het om gedurende de dag voldoende te bewegen en daarnaast veel te drinken. 

Probeer eens een kop gemberthee uit! Gember is een natuurlijk middel dat helpt tegen misselijkheid. Zo help je twee veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes tegen te gaan met hetzelfde middel. 

Kijk je partner lief aan voor een massage 

Opgezwollen ledematen ga je niet alleen tegen met voldoende beweging en het drinken van water of thee. Kijk je partner eens lief aan om deze je te laten masseren. Een massage helpt vochtophopingen in het lichaam te verminderen. Daarbij draagt een massage bij aan het tegengaan van striae of zwangerschapsstriemen. Deze zwangerschapsstriemen zijn kleine littekens die zich onder de huid bevinden en veroorzaakt worden door het feit dat bijvoorbeeld je billen veel sneller groeien dan het bindweefsel in de huid. Met een massage draag je bij aan het herstel ervan. Dat doe je ook door de huid regelmatig in te smeren met een middel als kokosolie.