Wat te verwachten bij een 20-weken echo?

door moeder

Je bent op de helft van je zwangerschap, hoera! Het is tijd voor de 20-weken echo bij de verloskundige. In de afgelopen periode ben je al verscheidene keren bij de praktijk geweest voor een echo, een bloedonderzoek en het laten beantwoorden van je eerste vragen. Nu je over de helft van je zwangerschap bent, zal de frequentie waarmee je langskomt worden verhoogd. In eerste instantie eens per drie weken, daarna eens per twee weken en in de laatste maand iedere week. Zover is het echter nog niet! Wat kun je verwachten van de 20-weken echo? Dit artikel legt het je uit. 

Prenatale screening van de kleine in je buik 

Bij de 20-weken echo wordt een prenatale screening uitgevoerd, waarvan je er eerder in de zwangerschap mogelijk al een aantal hebt laten doen. Denk bijvoorbeeld aan het bloedonderzoek, waarmee na zo’n tien weken bekeken kan worden of er sprake is van mogelijke aandoeningen. Bij de 20-weken echo kijkt de verloskundige onder meer of het ongeboren kind een open rug of bijvoorbeeld een open schedel heeft. Ook wordt alvast gekeken naar de ligging van de placenta en de groei die je kind doormaakt. 

Het onderzoeken van de groei van je baby is hierbij niet alleen gericht op de fysieke lengte ervan, maar bijvoorbeeld ook op de ontwikkeling van de organen. Houd er rekening mee dat op voorhand nooit volledig uit te sluiten is, dat een kind met een afwijking ter wereld komt. Niet alle aandoeningen kunnen tijdens de 20-weken echo gevonden worden. 

20-weken echo is niet verplicht voor zwangere vrouwen 

Mogelijk wil je op voorhand niet weten welke aandoeningen je kleine heeft. Dit kan een bewuste keuze zijn. Het maakt dat het laten uitvoeren van een 20-weken echo niet verplicht is. Een verloskundige kan je meer vertellen over de redenen om deze echo uit te laten voeren en de voordelen die het jou en je partner kan bieden. Zo kan het een geruststellend gevoel zijn, dat er geen afwijkingen bij je kind gevonden zijn. Andersom is het prettig om je voor te kunnen bereiden op het leven met een kind dat mogelijk een afwijking heeft. 

Het is hierbij goed om op te merken dat de kosten voor een 20-weken echo worden vergoed door je zorgverzekeraar. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn naar aanleiding van de uitkomst van deze echo, dan gaan die kosten in sommige gevallen af van het eigen risico. 

Inplannen van de 20-weken echo bij de verloskundige 

Hoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft de 20-weken echo bij de verloskundige niet per definitie in de 20e week van je zwangerschap te vallen. In veel gevallen wordt deze ergens tussen de 18e en 21e week gepland, waarbij geldt dat een verloskundige dit normaliter het liefst in de 19e of 20e week doet. Dat heeft te maken met de mogelijkheid om de organen van de baby echoscopisch te kunnen beoordelen. 

Er zijn situaties waarop het onderzoek bij een 20-weken echo niet volledig kan worden uitgevoerd. In zo’n geval zal de verloskundige je doorsturen naar het ziekenhuis, of je vragen om later in de week nog eens terug te komen voor een vervolgonderzoek. Ook kan de verloskundige in plaats van een uitwendige echo een inwendige echo uitvoeren, om zo een beter beeld te krijgen van het ongeboren kind. Tijdens het onderzoek kun je meekijken op het scherm van de verloskundige. 

Geslacht van het kind bepalen tijdens 20-wekenecho 

De 20-weken echo is niet specifiek bedoeld voor het bepalen van het geslacht van je ongeboren baby, het is een onderzoek naar mogelijke afwijkingen. Het komt echter voor, dat het geslacht van je ongeboren baby zichtbaar is tijdens de echo. Vaak kun je de verloskundige hier ook naar vragen bij deze 20-weken echo.